Върховното право на историчността е съдбовността! Това е Априлското въстание –

...
Върховното право на историчността е съдбовността! Това е Априлското въстание –
Коментари Харесай

Априлското въстание е причастието на българския народ! ♥ Ваклуш ТОЛЕВ

„ Върховното право на историчността е съдбовността! Това е Априлското въстание – право на историята, която въплътява себе си посредством ръката на съдбата; право на този белязан народ, което той изявява в наличие на цялата си нацио­нална мощност. “

Волята за Освобождение

Голямата концепция за Освобождението е имала тези три постулата и народът като в подсъзнателен сън, като в една неуравновесеност ги е носил и осъществил. Без съчетанието им ние мъчно бихме се осъществили в тезата си за независимост.

Твърдението, че свободата не сме получили безплатно, можем да подкрепим с тези събития, които сами за себе си са исторически (защото не всяко събитие, маркирано в пътеката на даден народ, има характера на историчност). Ние, носейки сво­бодата си като вътрешна нужда, за освобождението си вършим задоволително доста действия, които могат да бъдат характеризирани като воля на търсенето му. Тази воля съхра­нява националната ни сила в Балкана, където се ражда четничеството, войводството; по-късно в емиграцията и в ре­волюционните комитети се ражда концепцията за общо въстание...

Волята за Освобождението се излива в три направления: лъча на религията, лъча на просве­тата и лъча на битката!

След това въстанието като изцяло национално будно възприятие, изявено в приложност, в края на краищата като не­избежна нужда извиква и войната...

В лъча на религията Българската православна черква по­казва устойчива борбеност против фанариотството. Тя изиг­рава и огромна роля за образуване на българския народ в не­говата битка за изтръгване на привилегии, които образуват геополитическите и етническите граници на българската държава – политическата ни независимост е предшествана от цър­ковна самостоятелност. Диоцезите, които дефинират правото на църковната самостоятелност, са етническата ни граница. Така с поклонението пред олтара ние намираме осъществено и демон­стрирано правото на териториалност. И нуждата от независимост с тезата за страна е подкрепена с подписа на султа­на. Изтръгваме свободата на Църквата и посредством нея обрисуваме териториално плът от нашата историчност – плът, наречена страна (макар че по-късно не ни я дават). Ние не се борим единствено за избавление като вътрешна потребност, а и за истори­чески път след Освобождението – обединена етнична Бълга­рия (за която един Васил Левски ще каже: „ Искаме да живеем човешки, да бъдем свободни с цялостна независимост в земята ни, там, дето живее българинът: в България, Тракия и Македония!).

В лъча на просветата народът ни е извикан да добави част от облика на една връщаща се в схващане за независимост Бъл­гария. Просветното дело обслужва националната ни идея за историческа свяст и онази гръмогласност на ориста, която Паисий изрича, е идейната същина на просветителното дви­жение. След това ще я намерим в тези, които вършат исто­ричност: основават Априловската гимназия; написват „ Рибен буквар “; вършат читалища и прочие Именно тези хора дават бодрост и даже гърчеещи се се връщат в лоното на българската свяст и градят учебни заведения с българско познание към този момент. Всичко това е готовата, подквасена съвест на българския народ да получи независимост. Ето по какъв начин изцяло един океан от просветност обхва­ща нашата страна.

В лъча на битката негодуванието в персоналното огорчение минава в протест (защото персоналното огорчение може да се изрази единствено в отмъщение), то е към този момент неодобрение в деяние, което дава концепцията за освобождение. Не е стоял на напред във времето правилото на отмъщението, а на отбраната на чест. Трябва да се прави разлика сред брадвата на отмъщението и вдигнатия меч за чест – може да не се реализира отмъщение, само че без чест не се живее! Това е дързостта на хайдутството в българската история, това е огромната мощ на протеста. Сумират се волята за независимост и будността за чест. После идва разрастване на тази теза в четничество, във въстания, посредством които националната ни горделивост е изразявала недоволството си.

Явява се и един исполин на мисълта – един пълководец и тео­ретик на тази битка да сведе клоните на бунтарството в иде­ята за въстание – Раковски! Човекът, който има дързостта да посещава непознатите дворове – той е княз на България, преди да имаме княжество. Раковски – един будител, който няма ра­вен, тъй като той не е единствено идеолог, а е и академик, и стихотворец. (За съ­жаление, умира прекомерно рано – на 46-годишна възраст.) Негова е тезата, че прабългарският народ има индийски корени, че от този народ и Наполеон е излязъл...

И по този начин духовността, просветността, бунтарството – всичко набира сили, с цел да направи това, което можем да ка­жем, че е знамение. Ражда се едно огромно въстание – Априлското, което смущава съвестта на Европа. Априлското въстание е причастието на българския народ! То е последица на редица въстания. Имали сме въстание единствено няколко години след оробяването ни (около 1408 г.) – въстанието на двамата князе Константин и Фружин, синове на последните ни царе, Тър­новския и Видинския. Не е могло още да бъде забравено ве­личието – изключителната просвета на Второто българско царство; школите, които са го предшествали – Охридската и Преславската... И всички въстания – Търновските (1598, 1686), Чипровското (1688), Старозагорското (1875), са израз на бунтовност, която поставя жертва. Но Априлското (1876) е във време, когато имаме обрисувана и приета етничност и търсени достижения. То е един от най-великите моменти в историята на нашия народ.

Априлското въстание е жив пламък на жертвалите се за независимост!

Върховното право на историчността е съдбовността! Това е Априлското въстание – право на историята, която въплътява себе си посредством ръката на съдбата; право на този белязан народ, което той изявява в наличие на цялата си нацио­нална мощност. От персоналното възмущение и четничеството – към тактиката на огромното въстание. Една година единствено преди него – през 1875 г., избухва Херцеговско-Босненското, само че никъ­де няма като Априлското въстание! Защото, преди да имаме страна, ние имаме парламент – съвещания в Оборище; имаме правителства; имаме столица – Панагюрище; и най-после – една „ Кървава ария “ (Славейков П. „ Кървава ария “, 1965), която възпява една кървава женитба в концепцията за свободата. Няма в международната история булка на свободата, която да отива на кървава венчавка с булото „ Свобода или гибел “!

Българите дават мостри на героизъм и достолепие в жертва за независимост! С готовността си за жертва нашите въз­рожденци зидат тухла по тухла трона на свободата ни. Този народ е имал право на независимост и се е борил за нея. В приложност е тезата на огромния пълководец на българската концепция за въстание – Васил Левски. Той провежда и възпламенява 200 комитета и групи, раждащи огъня на свободата. Априлското въстание е въздишката на тези вулкани за независимост! Неслучайно Левски споделя: „ От никого странного нищо се не надяваме и никому за нищо не се молиме “.

Ако нещо провокира недоволството на Европа за изде­вателствата на турците, това се дължи на духа на българина във всичките тези сияния, с които той прави своите огнени дири. Бенковски изрича дързостните думи: „ В сърцето на ти­ранина аз отворих такава люта рана, която в никакъв случай няма да заздравей “.

Не можем да забравим една черква Баташка, една черква Перущенска, които са костници на светци. Ако съберем кос­тите на жертвите за освобождението на България, ще има­ме една втора Стара планина! Но няма човешка тъга, която може да убие Бог в индивида!

Априлското въстание в действителност е една кървава женитба на българския народ в изява за независимост, по този начин добре разказана от Пенчо Славейков в неговата „ Кървава ария “.

Априлското въстание е сублимация на не­обходимостта, която има единствено един образ – свободата!

Европа назовава държавното управление на султана „ ятаганско “. С възмущение няколко будни съвести извикват: „ Избива се, коли се безгранично един народ – спи ли Европа? “ Виктор Юго разбужда Националното заседание на Франция – няма ли съвест Европа; Уилям Гладстон подвига манифестации в Англия; Макгахан написа за ужасите; Достоевски и Тургенев надигат своя глас... Това е следствие от обществения ни кураж да се огледаме в бъдната си орис. Може да се жертва единствено този, който не е изгубил концепция за бъдеще – който няма концепция за бъдеще, живее в люлка­та на апатията!

Така това въстание, този гърмеж от воля изтръгва отго­ворността, като разбужда небудното. Кара Европа да се раз­тревожи – Европа в съвестта си е смутена, само че в политиката си е задоволително подла... Големи политически трендове са търсили своето осъ­ществяване. Проливите са били политическа съновидейност на Руската империя за сигурност и изход на огромните морета. Затова са ни подкрепяли не толкоз като логика на психиката на жал и съчувствие, в сравнение с като потребност на стремежите си. А стремежите на другите европейски страни са били сомнамбулни. Все отново през декември 1876 г. се събира Цариградската конференция, с цел да реши този проблем. И Великите сили се споразумяват – с цел да не се спогодят... В тази конференция се създават началата на една автономност в рамките на ет­ническо-религиозното съществуване на българския народ, само че султанът не приема съглашението и по този начин в действителност решенията на Цариградската конференция остават безрезултатни.

Предприема се един финален опит от страна на съветската политика, в лицето на граф Игнатиев – да обиколи столици­те на Европа. И в Лондон, през март 1877 г., се реализира едно съглашение с Лондонския протокол, който удостоверява към този момент взетите решения на Цариградската конференция. Въпре­ки всичко, султанът ги отхвърля с една доста умна измама – с така наречен „ Османска конституция “, която щяла да даде избрани свободи във всички нейни области. С тезата за метаморфоза на империята султанът слага пред свър­шен факт огромната политика на Русия, Франция, Австро-Ун­гария и, несъмнено, грубо е излъгана България. Това са били последни благоприятни условия и светът в безнадеждност е трябвало да премине от съгласие към използването на оръжие.

Идва краят на вероятната търпимост – концепцията за свобо­да на християните, внимателно защитавана и поддържана от страна на Руската империя, е провалена. И тогава на 24 април 1877 г. Александър II, цар на Русия, със собствен манифест афишира война на Турция. Ето по какъв начин стартира прелюдията към нашето осво­бождение.

Из: „ Духовните блага на България “ (Том 2: Историзмът в българските земи), Ваклуш Толев, ИК „ Ах-Ба-Ка “, 2012 година
Снимка: Ваклуш Толев (1923-2013); vaklush.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР